SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

В. Търново – Перперикон – Татул – Кърджали – Маджарово – Вила Армира –  Ивайловград – Мезек – Хасково – Велико Търново… Ние сме на всеки километър

26/09/2019 – В периода 11 – 13 септември децата и младежите от SOS Малкия ни семеен дом във Велико Търново, както и младежите от SOS Младежките ни домове във В. Търново си направиха екскурзия по маршрут В. Търново – Перперикон – Татул – Кърджали – Маджарово – Вила Армира –  Ивайловград – Мезек – Хасково – Велико Търново.

Първата забележителност, която посетиха, беше природният феномен Каменните гъби край с. Бели пласт. Децата спряха за кратка почивка, направиха снимки за спомен и продължиха към Перперикон – археологически комплекс, състоящ се от голямо мегалитно светилище, свещен град и крепост. След това продължиха за Татул – светилището на Орфей. На двата археологически обекта в екскурзоводски беседи, групата се запозна с историята на откриване, датировката и любопитни факти, констатирани при разкопките на обектите. В късния следобед децата пристигнаха в гр. Кърджали, където видяха „Водното огледало“ и се настаниха в едноименния хотел „Кърджали“. 

В ранното утро на втория ден всички се отправиха към защитена зона „Маджарово“ и природозащитен посетителски център, където имаха възможност да наблюдават с визьор местообитанията на белоглавия лешояд /защитен животински вид/ и да се запознаят с дейността на центъра. После продължиха към Ивайловград, пътувайки по живописната долина на река Арда, наблюдаваха красивите меандри на реката и направиха фотопауза на язовир  Ивайловград. След това посетиха вила Армира, където всички бяха впечатлени от внушителния за времето си и естетически съхранен вид на обекта. Изгледаха кратък филм с исторически факти за времето, в което вила Армира е функционирала и за екипа, работил по разкопките й. Децата и юношите имаха възможност да се облекат в римски одежди от „онова време“ и да се потопят за кратко в бита и порядките на древните римляни. След това всички отпътуваха към Ивайловград, където се настаниха в хотел „Армира“. След вечеря, в хотела имаше дискотека, в която голяма част от групата се включи активно.

На 13 септември децата посетиха средновековен атракцион „Мезек“, където информацията за историята на крепостта им беше поднесена по интересен, завладяващ вниманието начин. На групата беше поставена загадка и тези, които се справиха, получиха грамота с титлата „средновековен воин“. На излизане от крепостта, тези които пожелаха, упражниха уменията си в стрелба с лък и разгледаха средновековните шатри, каруци, стенобитни оръдия, разположени в околностите на съоръжението. След това всички се запътиха към Мезешката гробница, която е запазена в автентичен вид и до момента не е реставрирана и консервирана. Интересът на групата беше привлечен и от произведенията на уличното изкуство, в 3D формат, разположени по пътя към гробницата.          

Децата и младежите се завърнаха здрави, отпочинали, заредени емоционално, събрали нови, вълнуващи впечатления от историята и природата на Източните Родопи.