SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Училище, успех и много учене за децата в SOS Малкия ни семеен дом „Чардафон“ в Габрово

 23/03/2021 – Знаете ли кои са най-често употребяваните думи с децата от SOS Малкия ни семеен дом „Чардафон“ през този период? Това са „училище“, „успех“, „учене“. И то, само в приятен контекст. Убедете се сами.

Приключи първият учебен срок и от 4 февруари се появи графикът с присъствено обучение и занятия. Всички деца приеха тази възможност с такава радост и нетърпение, че чак повярвахме в добрите последици на пандемията – разбира се , докато не дойде следващата наредба за дистанционно обучение за всички.

Вики не успя да затвърди нужния отличен успех за стипендия. Не й достигна съвсем мъничко, но тя го изживя като провал. И после се появи възможност – предложение за участие в надпревара за годишната стипендия „Постигам по-добър успех“ на фондация „Благотворител“. Темата на есето, с което трябваше да се включи е: „Никога не ти се дава мечта, без да ти се даде възможност да я осъществиш“. В момента сме в очакване на класирането. Стискайте палци!

Мариян, нашият „артист“ и китарист, през януари взе смело решение. Той сподели с нас и с музикалния си ръководител, че най-силното му желание е да учи музика и китара. След много разговори, обсъждане и консултации вече е видно, че изборът е направен и е осмислен. Мариян промени за един месец дневния си режим и отношението си към някои ценности. Наясно е какво е нужно, за да продължи образованието си с музика във ВУЗ. Вече има нова специална китара, работи за повишаване на успеха в училище, а в малкия ни семеен дом използва почти цялото си свободно време за разучаване на теорията и музикалните упражнения, зададени от г-н Талев. Дано ентусиазмът продължи.

Дванадесетокласникът ни Радослав е спокоен за предстоящите зрелостни изпити. На пробните матури получава много добри оценки и с ясно съзнание и чиста съвест мисли само за абитуриентския бал и футбола. През февруари футболният сезон започна, започнаха и редовните тренировки. Той е картотекиран в ОФК „Трявна“. Момчето почти ежедневно пътува до съседното градче, за да се включва в ритъма на отбора. Представянето му в мачовете е забележително.

През февруари с децата по традиция правихме мартеници. Тази година на 1 март всички апартаменти от блока осъмнаха с нашите красиви големи мартеници – пролетен поздрав за здраве и настроение! В края на февруари заедно бяхме на театър – гледахме постановката на Драматичен Театър Габрово „Под игото. 1894“ – разказ не толкова за събитията, описани в най-българския роман, а памет за личностите с принос за създаването и отпечатването на книгата.

X