SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Трудно е да консултираш дете, което те гледа с гладни очи

12/02/2018 – В края на миналата година в SOS Центъра ни за обществена подкрепа в Перник дойде направление от Отдел „Закрила на детето“ за консултации с психолог на малкия Петьо. Семейството на Петьо нямаше телефон за контакт и затова SOS екипът ни трябваше да отиде направо на адреса.

Отишли в един студен зимен ден. Само сняг покривал калта по улиците на квартала, а „домът“ на семейството се оказал една барака. Вътре на циментовия под имало локва от подпочвена вода, а децата – четири братя и сестри – всички били вкъщи, макар, че Петьо и по-голямата му сестра Катя трябвало да са на училище.

Колегите от SOS екипа поговорили с майката. Тя сама се грижела за децата си, справяла се много трудно, дори изхранването на децата било проблем. Един бърз поглед помежду им и социалните работници на SOS Детски селища знаели какво да направят за тази жена и децата й – поканили я в SOS Центъра за обществена подкрепа в Перник.

Първо, дали й дрехи за децата, които тя приела с голяма благодарност. Второ, закупили хранителни продукти и подкрепили семейството. Майката с просълзени очи споделила, че сега ще може да сготви на децата си, а Петьо не можел да повярва, че всичко в торбите е за тях. Трето, насрочили консултации с психолог. Четвърто… Тук ще спрем, за да благодарим на нашите дарители, защото е трудно да консултираш дете, което те гледа с гладни очи.