SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

По следите на тайните на Pepsi

13/05/2019 – На 8 май младежите и девойките от SOS младежките ни домове във Велико Търново, както и децата от SOS Малък семеен дом „Надежда“ посетиха завода Куадрант Бевъриджис в града. Организираното посещение им даде възможност да се запознаят отблизо с производството и бутилирането на безалкохолните напитки с марката PEPSI. Домакин на инициативата бе г-жа Миглена Краева – асистент на Оперативния директор на фирмата.

Ето какво разказват Десислава Найденова и Бойко Цветков, възпитатели в SOS младежките ни домове във Велико Търново, които придружиха децата в завода. „Любезна, усмихната и търпелива, г-жа Краева ни посрещна и ни подготви за разходката в работните помещения. Младежите с изненада установиха, че има много строги правила за сигурността, реда и хигиената при производството, макар и напълно механизирано. Наложи се да свалят всички бижута, да облекат предпазни дрехи и да си приберат косите в специални шапчици.

Г-жа Краева разказа, че това е първият и единствен представител на марката Pepsi за България, а наскоро са направени нови инвестиции и са закупени модерни машини. Не можахме да се доберем да тайната на вкусните освежаващи напитки, защото в завода пристига готов концентрат, който тук се смесва с останалите суровини, след което се бутилира. Пътят до получаването на бутилките – стъклени или пластмасови, бе много интересен. Започнахме от помещенията с новите миксери, видяхме как продуктите се смесват в огромни цистерни, откъдето след определен процес преминават в съседно помещение за бутилиране. Разгледахме машините, които измиват и дезинфекцират прецизно всяка бутилка, като отделят тези с дефекти и дори съвсем микроскопични петънца. Странно бе как от съвсем малка колбичка се получава голямо двулитрово шише, което също се дезинфекцира, пълни и затваря в автоматична поточна линия, след това се етикира, а бутилките се подреждат и пакетират в стекове.  Навсякъде виждахме усмихнати, но мълчаливи мъже и жени, които наблюдаваха машините и се грижеха за непрекъснатото производство. Всички младежи и девойки бяха много въодушевени, а някои дори изявиха желание да работят в завода. В края на нашата разходка гостоприемните домакини ни почерпиха с освежаващи напитки и си направихме снимка за спомен. Е, разбира се, в двора на завода, защото все пак всичко вътре е тайна!“

 

 

X