SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Още малко от пъстрото лято на децата и семействата, които подкрепяме

16/08/2022 – Децата и семействата, които SOS Центърът ни за обществена подкрепа в Габрово подкрепя, посетиха пещерата „Съева дупка“. На входа ги посрещна прохладният въздух на пещерата и екскурзоводът.

След кратък инструктаж, им разказа откъде идва нейното име, откога датира и какви скални образования са се оформили през годините в нея. Първата зала наречена Купена е получила името си от високия 3,5 метра каскадно оформен сталагмит, наподобяващ купа сено. Втората зала, Срутището, е получила името си от падналите от тавана блокове. Вниманието на децата беше привлечено от забележителен сталактон, наречен „Дебелата Берта“, тавана, осеян с малки сталактити, които наподобяват вкаменен дъжд, в далечината малчуганите забелязаха и каменните струни, наречени Органът на пещерата и вкаменен водопад. После преминаха към третата зала, наречена Хармана. Очите им бяха приковани в най-дебелият сталактон на пещерата – с височина 4,5 и обиколка 13 метра. Северната му страна искри, сякаш е посипана със скреж или със скъпоценни камъни. Акустиката на Хармана е забележителна,  тук са пели хорове. В тази зала децата видяха и единствените в България „хеликтити“ – наклонени сталактити, образувани от постоянното въздушно течение, което отклонява посоката на капките вода встрани.

Всички преминаха в следващата зала Белият замък. Най-внушителното образувание в тази зала е огромен сталактон, който наистина наподобява средновековен замък. За да достигнат най-крайната точка, децата продължиха напред и нагоре по стръмни стълби. Залата е наречена Космос заради образуванието, което сполучливо наподобява ракета в полет. От пода се издигат сложно оформени сталагмити. Един от тях децата оприличиха на майка с дете на ръце, други на Кремълските дворци, а трети на Белоградчишките скали.

Всички излязоха под жаркото слънце, заредени от красотата на пещерните образования, формирани в продължение на милиони години. Отправиха се към следващата дестинация – фермата „Сините щрауси“. Разгледаха величествените щрауси, запознаха се с начина им на живот и отглеждането им. Посетиха и малкия музей, в които бяха изложени пера, яйца и кожи. Изморени от вълнуващи преживявания, всички се отправиха към Габрово. Разделиха се с пожелания за весело лято, изпъстрено с много усмивки и приключения.

 

 

X