SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

На екскурзия

sdr

28/07/2020 – На 17 юли децата, за които се грижим в SOS Малкия ни семеен дом „Надежда“ във В. Търново си направиха една прекрасна еднодневна екскурзия по маршрут В. Търново – пещера „Орлова чука“ – Басарбовски манастир – гр. Русе – В. Търново.

Първата спирка по пътя им беше пещерата „Орлова чука“. Децата попаднаха в „един различен свят“, който им беше представен по интересен и атрактивен начин от екскурзовода в пещерата. След това се отправиха към с. Басарбово, където посетиха Басарбовския манастир, разположен в живописна местност, до река Русенски Лом, с добре поддържани постройки в подножието на скалата и с параклис и ниши в самата скала – тихо и спокойно място, с много зеленина и цветя, което разгледаха с любопитство и си запалиха свещичка за здраве. Оттам продължиха за гр.  Русе – крайната спирка по техния маршрут.

Желанието на децата беше да видят река Дунав и това беше отправната им точка за посещение на града – разходиха се по алеята край реката и обядваха в ресторант, разположен на понтон във водата. Момчетата с любопитство разгледаха уредите за управление на пътнически кораб, представени им от член на екипажа и научиха, че в града се намира единствената в страната Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване. След това всички разгледаха центъра на град Русе, впечатляващ с красивата архитектура на старинните сгради и се разходиха в крайдунавския парк. Направиха си много снимки на посетените места. Завърнаха се в град В. Търново, с много нови впечатления, хубави емоции и положителен заряд от красивите кътчета на родината.

X