SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Лято на столче

04/09/2020 – Лятото си е лято, с или без коронавирус. И децата, посещаващи SOS Центъра ни за обществена подкрепа във Велико Търново, търсят своите летни игри. За да спазим мерките за социална дистанция, решихме заедно с Лятото да поседнем на рисувани столчета и да си поговорим със 17 деца за важните неща.

В началото на август кака Ирина донесе елементите на дървени столчета и къщички за птици, донесе лепило и децата си изработиха своето столче и своята къщичка. Все още бели и еднакви. На следващия ден ги боядисаха, без да имат ограничения в цветове и теми. Лакираха ги със специален лак, за да може рисунките да се запазят и да бъдат използвани в бъдеще. Някои нарисуваха  пейзажи, други цветя, анимационни герои, космос.

Преди да ги отнесат вкъщи, разказаха кой как ще си ползва столчето, кой къде ще закачи къщичката. Смяха се, забавляваха се, обменяха идеи, разказваха какво още искат да направят, когато си отиде неканеният коронавирус.

За психолозите в центъра и арт-терапевта ни Ирина Бонева остана да отчетат доколко са изпълнени поставените задачи, колко креативност, въображение и работа в екип успяха да провокират в децата. Да отчетат колко трудно е да изнесеш мобилна арт-сесия в двора на полусъборена къща в далечно на Търново селце, защото и там децата имат нужда от подкрепа.

В SOS Центъра ни за обществена подкрепа остана подарък – едно рисувано столче, да сяда понякога Лятото на него и да ни напомня за детството.

X