SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Когато децата искат да говорят за любовта и нещата от живота

 08/12/2022 – Когато децата искат да говорят за любовта и нещата от живота, тогава идва екипът на Мобилен социален център за полово образование и възпитание – новата дейност в SOS Консултативния ни център във В. Търново – психологът Иванина Анчева  и Надежда Попова – социален работник.

На 7 декември те проведоха с 45 деца от трети „В“ и трети „Г“ клас на СУ „Вела Благоева“ във В. Търново първите тренинги на тема: „Моите ценности. Какво е да те харесват, какво е ти да харесваш?“. Груповите тренинги за десетгодишните деца са част от влезлия вече за печат наръчник ПЪТЕВОДИТЕЛ В СВЕТА НА ПОЛОВОТО ВЪЗПИТАНИЕ И КУЛТУРА с автор Иванина Анчева.

С поканата на Лилия Цанкова, училищен психолог, стартира иновативната ни работа с учениците. Децата бяха запознати с основни ценности – Любов, Приятелство, Доброта, Доверие, Честност, Справедливост, Свобода, Уважение, Отговорност, Толерантност и всички бързаха да покажат какво са те за тях.

Екипът провокира децата да рисуват и творят на белия лист по три любопитни за тях теми:

  • Какво правя, когато харесвам някого?
  • От какво ме е страх, когато харесвам някого?
  • Какво може да направиш, за да те харесат?

По групи представиха нарисуваното и написаното. В дискусията бяха ентусиазирани, че имат възможност да говорят за любов,  за нещата от живота и за нещата, които ги притесняват. В края на различния за тях „урок“ всяко момче и момиче дете отнесе вкъщи цветно листче с избрана ценност, за да я сподели и коментира с родителите си.

През идващата година за малките любопитковци предстоят нови тренинги, в които ще говорят как се променя тялото ни през пубертета, откъде идват бебетата.

На всички вас подаряваме размислите на десетгодишните ни участници:

„Влюбването е, когато продължи поне 10 години, ако е няколко дни не е влюбване …

 „Когато си влюбен, имаш сърцебиене и се притесняваш.“

 „Един от страховете ми е, че ако му кажа, че съм влюбена в него, той няма да  отговори на чувствата ми.“

„Ако искам момичетата да ме харесат, трябва да се науча да поливам цветя и да помагам на възрастните хора“.