SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Карай колело, подари добро

25/03/2019 – “Карай колело, подари добро” – така се казва благотворителната инициатива в подкрепа на нашето звено „Майка и бебе“ в град Габрово. Идеята е на Костадин Николов – писател, музикант и запален колоездач. Неговата мисия е да съчетае страстта си към колоезденето с грижата за човешкия живот. И понеже е твърдо убеден, че човек не бива да живее само за себе си, е решил да използва своята суперсила ( да кара колело) в подкрепа на SOS каузата.  Той ще предприеме едно изтощително велоприключение из Македония, а с набраните средства ще внесе необходимата промяна в звено „Майка и бебе“ в Габрово.

Точно на 1 юни (Ден на детето) той ще тръгне от Велинград в посока Гоце Делчев, а всички ние ще можем да следим пътуването във Facebook и Instagram. Там го очаква и първото предизвикателство, а именно пресичането на Пирин в посока Петрич. От Петрич се отправя към Дойранското езеро, а след това ще минe през знаменитите градове Прилеп, Битоля и Ресен, за да достигне брега на Охридското езеро. След обиколка на езерото ще се отправи на север към Дебър и Тетово. В Тетово следва рязък завой на изток към Скопие, Куманово, Кюстендил и София, където всички би следвало да се поздравим за добре свършената работа.

Набраните средства ще бъдат използвани за ремонт на звено „Майка и бебе“ в Габрово, където временно пребивават бременни, майки и техните деца. Там те получават подслон, психологическа подкрепа, достъп до здравни услуги, консултации, свързани с подобрение на връзката майка-дете, помощ при намирането на работа.

Проблемът е, че звено „Майка и бебе“ се нуждае от ремонт, защото дограмата е стара и изгнила, стъклата са изпочупени, а баните и общите помещения изглеждат потресаващо. Поддръжката на елементарна хигиена също е проблемна, тъй като липсват мивки и умивалници.

Ето защо Косьо стартира благотворителната инициатива. Всички ние сме убедени, че никой не заслужава да живее по този начин. Вярваме, че майките и децата им заслужават обич, подкрепа и нормални условия на живот. Ако и вие го вярвате, подкрепете инициативата

 

X