SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Имат ли нужда децата ни да познават лицата на насилието?

 

 22/02/2024 – През изминалите две седмици екипът на SOS Консултативния ни център „Светулка“ във Велико Търново беше с  децата от трети и четвърти клас на Основно училище  „Неофит Рилски“. Малчуганите участваха в занятията за чувствата и думите, за страха и тормоза. И последният тренинг на 22 февруари „Аз съм добър, ти си добър“ няма да е последна среща с тях, защото са вече в очакване на изнесеното мероприятие с игри навън „Мечка страх, мен не страх“.

След приказката за лошата дума, Поли Христова и Ваня Райкова разказаха и още приказки. През приказните герои и синтезираната мъдрост потърсиха утъпкани пътеки за изграждане на нови модели на поведение. Всяко дете получи набор карти за лицата на насилието. Дали ще изненадаме читателя на тези редове, че на десет-единадесет години, всяко от тях разказа за определени моменти от живота си, когато е било като картинките – принуждавано, лъгано, обиждано с думи, понесло физическа болка, понесло обида от нарочно счупени вещи, получило в отговор крясъци или изолиране. Може би не…

Децата успяха да изведат гласно онези стъпчици, които водят до приятелството и до действие, ако бъдат тормозени в училище от връстници или станат свидетели на тормоз.

За нас беше съвсем навременно влизането ни в тази група деца. Бяхме свидетели на актуална ситуация сред тях  – да бъдат провокирани от конкретно дете, както и да го провокират самите те. Предложихме играта мост на приятелството и се изненадахме колко креативни са момичетата.

Установихме, че трудно споделят едно с друго в трети клас дори химикал, дори молив. Ние се опитахме да ги научим да споделят емоции, преживявания. Опитахме се да ги научим на съпричастност и взаимодействие – пътят. по който няма страх и тормоз. Дали успяхме, ще  разберем на предстоящото общо мероприятие през април, в което ще включим други обучени деца от друго училище.

Наблюденията ни дават надежда да мислим, че поне половината от тях ще приложат чутото и видяното.

И убедеността, че  обучителните модули по превенция на тормоз или насилие са крайно необходими.

 

Албена Добрева,

Ръководител на SOS Консултативен център „Светулка“, Велико Търново