SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

И през 2019 година SOS Клубът на приемния родител във В. Търново остава кръстовище на проблеми и търсени решения

SOS klubat na priemnia roditel vav v. tarnovo

30/01/2019 – Десет приемни родители от Клуба във Велико Търново се събраха на 22 януари, за да повдигнат своите въпроси, касаещи ежедневието им – работата на приемния родител.

Възможната промяна и как да подготвим децата за нея – това беше стартовата тема, при която професионалните приемни родители не усетиха как отлетяха двата часа. Промяна очаква всеки един: в някои семейства живеят деца, на които предстои реинтеграция; в други – деца, вписани в регистър и чакащи осиновители; в трети се очаква пълнолетие на отглежданото от години приемно дете и всички произтичащи от това ситуации. Въпроси толкова, колкото и приемни родители. Като критични моменти се очертаха преживяното от тях осиновяване без достатъчно опознаване; нежеланието и неготовността на детето за раздяла; привързаността, която прави идеята за раздяла трудно поносима за приемния родител; проточилата се реинтеграция, която не е в полза на никое дете.

SOS екипът се опита да насочим мисленето на професионалните приемни родители към възможните стратегии за справяне. Всеки имаше възможност да прецени коя стратегия му пасва, какво не му достига.  Всеки  съпреживя по свой начин разказаното от приемно семейство с доста опит, което отглежда бебе и всеки се опита да даде емоционална подкрепа.

Усещането да си приемен родител – това бе обединяващото за десет професионални приемни родители вътрешно пространство в гостоприемния Детски център Роси. Планирани бяха следващи срещи и събития за 2019 година, участниците споделиха и задоволството си от дадената възможност за подкрепа, а водещите специалисти от SOS Центъра за обществена подкрепа приключиха срещата с усещането за добре свършена работа.

X