SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Ганджа, билков тамян, спайс – какво знаят родителите и какво знаят децата за психоактивните вещества днес

19/06/2019 – И десетата среща на SOS Клуба на приемния родител във Велико Търново беше отново на вълнуваща тема – психоактивните вещества и нашите деца. Главен асистент, д-р Иван Стоянов от ВТУ и единадесет приемни родители се „срещнаха“ на хлъзгав терен – какво се случва в Търново, какво според родителите знаят децата им, какво според специалистите не знаят и не правят родителите.

Презентациите за видовите психоактивни вещества, за зависимостта и нормата, за нелегалните опиати, за амфетамините и метамфетамините днес, за новосинтезираните т.н. дизайнерски дроги приковаха вниманието на участниците в Клуба. Родиха се дискусии за детско-юношеското експериментиране и невидимата крачка към зависимостта; излязоха на бял свят семейни тревоги и тийнейджърски парещи въпроси, които приемните родители вече са чували: „Нормален ли съм, щом искате да съм различен, да ми се подиграват другите, че съм страхлив да опитам една марихуана?“

 
Водещият, който е консултант и към Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – В. Търново представи резултатите от проучване сред 1300 младежи през 2018 г. Най-малката възраст в града, на която вече са опитвали е 12 години.

Тревожен е фактът, че на национално ниво все по-масово навлизат в последно време дизайнерските дроги. През недалечната 2016 г. е отбелязан пик в разпространението им, те все още не подлежат на контрол и на практика се разпространяват свободно и ненаказано. Те са аналог на други субстанции, които вече са забранени за употреба, притежание или разпространение. А децата на 12 обичат да експериментират. Влизат в кризата на юношеството, необходимо е да се утвърдят, минавайки през бунтарство. И не някъде край тях, а почти навсякъде край тях могат да бъдат заложени капаните на психоактивните вещества.

 
И времето в тричасовата среща на Клуба за пореден път не стигна, защото темата за здравето на децата се оказва изключително важна.