SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

За думите и не заради тях

За думите и не заради тях

Ние сме семейство Лили и Младен Недялкови.

Приемни родители от девет години. Често ни питат – как го правите? Няма специален отговор, има отдаване. На всички наши деца отдавахме всичко, което имахме: време, търпение, внимание, разбиране, душа и сърце. Споделихме и споделяме още семейното си пространство, защото вярваме, че обичта лекува. Вярваме, че дава криле.

Девет години емоционален заряд, който понякога тлее, а понякога избухва под различна форма. Аз пея и за мен музиката е ежедневие – емоция и в трудни, и в лесни моменти. Именно това се опитвам да предам на децата. Някои записахме на пеене, други – на пиано, трети – на подходящи занимания. Искаме всяко дете да развие таланта, който носи  у себе си.

В нашата къща имаме традиция – всяка семейна вечеря е време за споделяне. Вечеря с храна и с  думи.  Говорим с децата за изминалия ден, за техните малки или големи победи и разочарования, за уроците от училище и тези, другите, които животът поднася неочаквано. Разговаряме така, че всеки да бъде чут, да се почувства значим и специален в семейството ни, да знае, че тук е неговата малка крепост. Търсим и намираме най-важните думи. Опитваме се да дадем самочувствие, самостоятелност, усещане на знаещи и можещи момчета и момичета.

Сбъднахме една наша мечта, когато посетихме с децата концерта на Ричард Клайдерман във Варна, а после се срещнахме с него! Беше не просто коледен подарък. Беше и вдъхновение, и удовлетвореност от думите му за нашата кауза, но и още един начин да учим децата на отговорност и целенасоченост. Виртуоз като него се става с труд и постоянство. И ние говорим с децата за това.

И двамата днес вярваме, че правим най-доброто. И не заради онези детски думи, които ни хващат за гърлото –  „Обичам те, мамо! Обичам те, тате!“ И не заради думите на благодарност, които пазим в сърцата си.

Вярваме, че даваме дом, обич и криле на децата в нашето семейство.

 

Лили и Младен Недялкови

Приемно семейство в SOS Детско селище Трявна