SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Защото СЧУПЕНИ ИГРАЧКИ СЕ ПОПРАВЯТ, СЧУПЕНИ ДЕЦА – НЕ! Във Велико Търново ще отбележим  Световния ден против насилието над деца

 

10/11/2022 – През 2000 г., Фондация за световна среща на върха на жените (WWSF) отбелязва за първи път 19 ноември като Световен ден против насилието над деца благодарение на подкрепата на  Кофи Анан, Пауло Серхио Пенейро, кралицата на Йордания и др., призовавайки правителства и общности да предприемат действия за прекратяване на насилието срещу деца и младежи.

През 1999 г. Общото събрание на ООН  г. обявява 25 ноември за Световен ден против насилието над жени. Насилието над деца и жени е често срещано явление по цял свят. То прекрачва всякакви граници – социални, религиозни, икономически, етнически и расови.

Насилието над деца има различни лица – побой и нараняване, насилствени форми на наказание, сексуално насилие, емоционално и психическо насилие. Освен това, унижението, пренебрегването на детските нужди, тормоза в училище, в дома, на улицата, заплахите, обидите, умишлената  изолация,  шамарът през лицето – нищо, че е един и все още има възрастни, които следват приказката на Настрадин ходжа – да те нашибам с пръчката преди да си счупил стомната.

Само през десетте месеца от януари до октомври 2022 г., сред подкрепените 93 деца в SOS Консултативен център Велико Търново има 17 деца, за които сме подали сигнал, че са в сериозен риск от насилие или са били жертва на насилие. Освен тях, други 20 деца от 93 са имали или имат нееднократен досег с насилие в живота си – наказвани са физически, унижавани са, пренебрегвани са до степен да бъдат изведени от семействата си.

Да, ние помагаме, подкрепяме, слагаме лепенки на душите, викаме сълзите да дойдат и да се излеят, мълчим, стиснали детските ръце, помагаме да видят алтернативи пред себе си.

37 от 93 деца за 10 месеца!!!

Статистиката е малка по обхват. В същото време –  страшна по своя смисъл. И ЗАЩОТО НЯМА КЛИНИКА ЗА СЧУПЕНИ ДЕЦА? Ние ще отбележим този ден. Обявихме конкурс за тематична рисунка сред децата на Община В. Търново, които не живеят при семействата си по една или друга причина.

На 24.11.2022 г. в Център Роси в града, заедно с представители от Дирекцията за социални дейности и здравеопазване на Община В. Търново  ще се срещнем, ще разгледаме детските рисунки, ще наградим най-добрите, ще поговорим за това дали върху поправената играчка остават следи.

Децата и младежите ще попълнят въпросите в информационните брошурки, ще получат карти с лицата на насилието.

Вярваме, че с общи усилия можем да СПРЕМ СЧУПВАНЕТО НА ИГРАЧКИ и/или ДЕТСКИ ДУШИ.