SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

За приемната грижа, за различните гледни точки и детското желание „искам да ти бъда важна“

07/06/2021 – След дълги осем месеца на извънредни мерки против КОВИД и известен страх, на 20.05.2020 година Клубът на приемния родител във Велико Търново „отвори“  отново врати. И престрашилите се да дойдат приемни родители трудно удържаха въпроси, чувства, тревоги…

Към днешна дата „справянето“ с виртуалните класни стаи и изолацията с  децата вкъщи вече не е проблем. Споделеното от всеки един беше наситено, искрено , емоционално.

  • Умората след шесто поредно приемно бебе от родилен дом, вътрешното напрежение, че биологичният родител сякаш е пощаден от законови и морални стандарти – обещава, а не идва; идва, а е неотзивчив… И когато си отиде, детето сякаш остава излъгано. И дали не се отваря нова травма в него? Мога ли да го предпазя?
  • Как да помогна да се изтрие несигурността на детето, която не си отива и след 10 години грижа? Расте, а е много свързана с мен, приемната майка. Да свирим заедно, да правим нещата заедно.. Пропуснах ли времето да я направя самостоятелна?
  • Приемното ми момиче е бременно, провалих се… Единадесет години усилия и ето на финала вместо абитуриентка ще бъде майка, а вината ме смазва. Тя прави всичко сякаш да изпробва търпение, граници…
  • Докато се учим да се разделяме безболезнено с приемните ни бебета, дали не пропуснахме кога нашите биологични деца пораснаха? Дадохме ли достатъчно, докато давахме на малките?
  • Закъснялата вече пет години реинтеграция – кой ще я заплати на приемното ми дете? Нормативите и законовите срокове бяха ли в услуга на приемното дете? То е наречено проблемно, има специфични нужди, но къде да срещнем онази подкрепа, за която всички твърдим , че работим – сега , когато пречи на другите деца в училище?

Въпроси, които са цели теми за разговор, размисъл, подкрепа – във време на реформа на социалните услуги. Въпроси, които приемните родители имат нужда да зададат. На тази среща предложихме смяна на фокуса – всичко казано е важно и тревожно, но ако го обърнем през призмата на предишната травматична история на децата – всичко казано е вярно и УСПЕШНО. Зад постигнатото стои детската потребност ДА ТИ БЪДА ВАЖЕН/ВАЖНА И ДА ИМАМ ТВОЯТА СИГУРНА ОБИЧ…

 

 

X