SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Учреден е първият у нас клуб на приемния родител

25/09/2018 – Седемнадесет  приемни  родители от Община Велико Търново, подкрепяни от SOS Центъра ни за обществена подкрепа във В. Търново, учредиха своя SOS Клуб на приемния родител на 10 септември.

В своя работна среща екипите на SOS Центъра ни и Областния център по приемна грижа във В. Търново споделиха общото си разбиране, че много често фокусът на подкрепа е върху самото  приемно дете, а встрани остават приемните родители – именно тази част от системата, която осигурява правилното му израстване и развитие.

Идеята за клуб на приемния родител е иновативна форма на социална подкрепа, надграждаща индивидуалното консултиране, която самите родители определиха като важно и нужно пространство. Екипът на SOS Центъра ни във В. Търново дава на приемните родители възможност в този клубен формат да споделят помежду си  информация за всичко, свързано с грижата за децата, както и за всичко, свързано с усещането да си приемен родител. Дава им възможност за рефлексия в защитено психологическо пространство, дава им възможност за взаимна емоционална подкрепа, за дискутиране на промените в законодателство, дава им възможност за „учене в движение“ с помощта на външни специалисти. Приемните родители казаха единодушно „Да“, а шестмесечният Андрей, усмихнат в ръцете на приемната си майка, удари звънчето, почти като в народно събрание. Клубът ще има своите ежемесечни двучасови сесии, на първата от които – през октомври 2018 г. вече е ясно, че ще имат за свой гост –лектор Иванина Анчева – доктор по психология и консултант-сексолог.

„Какво бихте искали да кажете днес, да споделите, да предложите?“ –  попитаха ги водещите от екипа на SOS Центъра ни за обществена подкрепа. И не ги подканяха много, защото имаше много неща за казване – като това как приемната грижа прилича на страната на чудесата, където малката Алиса вижда едно, а то се оказва друго.

Шейсетгодишната приемна майка Мария с вълнение разказа болката си – преди три месеца осиновители от чужбина отвели приемното дете и само след пет дни й го върнали, защото се оказало трудно дете.  Младата Милена трогна всички с историята си, в която приемното дете е на крачка от това да стане нейно осиновено дете. Останаха много теми за обсъждане – в това число и как се преживяват разделите.

И нека да просъществува този SOS Клуб на приемния родител във Велико Търново, за да бъдат подкрепени и децата, и родителите.

X