SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Учениците от 12 училища вече са информирани по проект „Светулка-Освети мрака“

qrf

17/04/2019 – Учениците от 4-7 клас в 12 пилотно избрани училища в страната приключиха заниманията по проект „Светулка-Освети мрака“ за превенция трафика на деца. Класните им ръководители проведоха 4 урока, посветени на темата за трафика на деца, използвайки разработеното по проекта Ръководство, мултимедийна програма и приложение за смарт телефон.

Трафикът на деца, макар и трудна за обсъждане тема, предизвика интерес и желание за дискусия у децата. Те искат да говорят и обсъждат и опасните неща в живота и е важно възрастните да им предоставим възможност и пространство за това.

След края на заниманията ние ги попитахме „Кое ви хареса най-много в работата по проекта“ и някои от техните отговори бяха:

„Най-много ми хареса че, се учим как да реагираме в ситуации, в които вероятността за попадане в трафик е много голяма“.

„Хареса ми, че ние имахме възможност да изкажем мнението си“.

“Научих защо е нужно да споделям с родителите си и как да се предпазя от трафикантите”

Хареса ми, че хората искат да знаят мнението на децата“.

Класните ръководители от своя страна споделиха, че също се вълнуват от темата и според тях тя следва да се включи в задължителната учебна програма. Споделиха, че децата са чували за трафика на хора, знаят какво представлява, но не осъзнават напълно последствията, до които той води, нито факта, че всяко едно дете може да стане жертва:

„Децата проявиха голям интерес към проведените занимания и уроци. Проявиха активност, изказваха мнение, споделяха преживявания – прочетени, чути или преразказани от техни приятели. К. и И., както и М. се превърнаха в герои от действителността в която живеем“.

„Това е може би най-добрият начин за информиране на децата. По време на уроците децата изразяваха свои мисли, чувства и мнения“.

„Децата бяха впечатлени от всички примери, които наблюдаваха и проявиха интерес към поднесената нова информация. Някои от тях споделиха, че вкъщи са потърсили отново филмите и са ги изгледали, откривайки нови моменти. Определено бяха направени изводи по темата трафик на деца, което всъщност бе цел на поредицата уроци“.

А изводът, който остава за екипа на проекта след пилотирането на заниманията с деца е,  че в нашето общество темата за трафика на деца има нужда да бъде по-често обсъждана, особено с децата, показвайки им реалните причини и последствия на това престъпление, обвързвайки го неизменно с познаване и защита правата на децата.

Искрено благодарим на ръководството и класните ръководители на училищата, които се включиха в проекта.