SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Участие във VOICE IT

22/11/2023 – На 20.11.2023 г. в София се състоя деветото поредно издание на VOICE IT, организирано то Национална мрежа за децата и протекло под надслов „Какво искат учениците“.

Групи ученици по тематични маси обсъждаха 4-те основни теми: промяна в учебната програма; тормоз; спорт и здравословно хранене; психично здраве. Модератори бяха младежите от програма „Мегафон“. Наш представител беше Теменужка от SOS Семейни домове Велико Търново, която събра и систематизира всички предложения и формулирани въпроси от дискусионната група по темата „Тормоз“. 

Втората част от събитието беше с участието на политици и законотворци, към които учениците зададоха своите въпроси. Гост на събитието беше министър председателя на Република България академик Николай Денков, който изведе усилията на правителството и министерството на образованието по отношението на реформата в сферата на образованието и инициативите за поощряване на развиването на талантите, спорта и свободното време на подрастващите. Поканените политици отговаряха на въпросите, излезли от обсъжданията на учениците в отделните групи. Теменужка зададе няколко въпроса по темата „Тормоз в училище“, на които тя и цялата аудитория получиха отговор от заместник министъра на Труда и социалната политика г-жа Елка Налбантова.

VOICE IT приключи с атрактивна куиз игра, в която чрез телефоните 50 участника политици и ученици имаха възможността да отговорят на въпроси, включени във външното оценяване след 7-ми клас. Резултатите показаха, че съдържанието на редица от въпросите включва сложна терминология с редица непознати думи и изрази.

Събитието протече при изключително голям интерес, в неспирна младежка глъч и с участието на повече от 250 ученици от цяла България. Всички – и деца, и възрастни се обединихме в това, че в едно демократично общество особено важно е децата и младежите да бъдат активно включени във всички теми, които пряко ги касаят и подкрепят тяхното благосъстояние и развитие.