SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Тазгодишното издание на Лятна академия „Зелено лято“ се осъществява със съдействието на BILLA


08/06/2022 – Тазгодишното издание на Лятна академия „Зелено лято“, организирано от SOS Центъра ни за обществена подкрепа „Шанс“ в София, се осъществява със съдействието на BILLA. Стартирахме на 2 юни с планирана екскурзия, водеща ни по стъпките на последните живи мигове на великия поет и революционер Христо Ботев.

Деца и родители, които подкрепяме в ЦОП „Шанс“, както и деца от други структурни звена на SOS Детски селища България, поеха по пътя от София до величествения Врачански Балкан и местността, където е лобното място на безсмъртния поет и революционер.

Един от доказаните специалисти в социалната сфера, Ивайло Миланов, влезе в ролята на местен гид и разказа за обречения, но героичен бунт на Христо Ботев и неговите съратници.

По традиция, точно в 12 часа прозвучаха сирените, които ни карат да застанем на едно място за минута и да отдадем почит на тези, на които днес дължим свободата си.

 BILLA подкрепя реализацията на Академията чрез финансов ресурс, насочен към провеждане на дейности за обогатяване на познанията и емоционалния свят на поне 10 деца в неравностойно положение и техните семейства.

Активностите, част от програмата, обхващат периода юни-август и са разпределени в три дни с честота един път в месеца. Те включват посещения на исторически и културни забележителности, планински преходи с гид, практически курс за оцеляване в планината и разнообразие от любопитни беседи. Целта на инициативата е младежите да обогатят своите знания и умения чрез вдъхновяващи и разнообразни занимания през лятото.

„В продължение на шест години BILLA подкрепя дейностите на SOS Детски селища България, като осигурява финансова подкрепа за организацията и нейните центрове. За този период, веригата е инвестирала над 80 000 лв. в насърчаване на здравословното развитие, обучението и образованието на децата и младежите, за които организацията се грижи.