SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

SOS Центърът ни за обществен подкрепа в Габрово – още-по активен и изобретателен

26/03/2020 – Екипът на SOS Центъра ни за обществена подкрепа в Габрово продължава дейността си по телефон, скайп и вайбър. Именно по този начин се провеждат ежеседмичните разговори с потребителите на Центъра, които споделят притесненията си и търсят насоки как да се справят с предизвикателствата в условия на извънредното положение, продиктувано от коронавируса.

Най-лошото е, че дори вирусът е слаб срещу домашното насилие, но екипът на SOS Центъра ни продължава борбата с него след като дойде и поредното обаждане за такъв случай. Вече дадохме препоръки и насоки за предприемане на действия съгласно Закона за домашното насилие и оказахме необходимата помощ.

От 23 март подновихме логопедичните консултации за 11 деца – те също се случват по телефон, скайп или вайбър в зависимост от възможностите на потребителите. Психолозите  от SOS Центъра на ротационен принцип дежурят на телефонната линия за обаждания от граждани, търсещи подкрепа в условията на епидемична криза. В момента подготвят и материали за провеждането на онлайн консултации с деца над 7г. възраст.

В Центъра ни има насочено едно семейство кандидат-осиновители за обучение преди обявяване на извънредното положение. Обучителният процес с тях ще продължи онлайн.

В SOS Центъра има възможност за изработване на предпазни маски за многократна употреба. Екипът ни вече направи и първите двуслойни маски от памучни материали. Във връзка с новоразкритите от общината социални услуги за подкрепа на възрастни хора, сме заявили и готовност за закупуване на храни и лекарства със средства на лицето, защото основният ни апел към всички е #ОстанетеВкъщи

X