SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

ШОКОЛАДОВА ФАНТАЗИЯ – що е то?

07/11/2022 – Извън шоколада, който всяко дете обича, ШОКОЛАДОВА ФАНТАЗИЯ беше арт-ателието, организирано в SOS Консултативния ни център във Велико Търново в изпълнение на социалната услуга Обучение за придобиване на умения.

Във ваканционния за децата първи ноември 2022 г., седем момичета и момчета, с които работим в консултативния център, бяха провокирани от социалния ни работник Яни Павлова да смесят фантазия и шоколад!  В основата лежат наближаващите коледни празници и идеята дарителите на сдружението да бъдат зарадвани с ръчно изработени неща.

И ето: Яни извади пред децата празни бурканчета с въпроса могат ли те да поберат фантазията им. Оказа се възможно, но с помощта на предварително закупените захар, маршмелоу-бонбони, какао и сухо мляко. И децата напълниха по свой уникален начин  коледни бурканчета със смес за какаова напитка; приготвиха картички с джобчета за пакетче чай.

Смях, старание, стимулиране на детската креативност и още – възможност да дискутират теми, свързани с  хигиена на труда, благотворителност, умение да общуваш, умение да даваш на другите, умение да благодариш.

След вкусната пица за обяд, ателието продължи с посещение на кинопрожекция. С нея продължи и работата по подкрепа на умения – как спазваме правила, как се движим, когато сме група, как се изслушваме, как наблюдаваме, как проявяваме търпение и толерантност.

В обратната връзка Яни Павлова  „обра“ детските овации за щастливо прекаран ден и получени нови знания. В консултативния център вече подготвяме втора шоколадова фантазия. Направете си и Вие!