SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Съзвездията на нашите деца

09/02/2024 – Първата среща за 2024 г. на търновския ни Клуб на приемните  родители се състоя на 8 февруари. Разбира се, в любимия на всички Център РОСИ във Велико Търново.

Емоционална, вълнуваща, прочувствена – така може да се опише срещата. За кого как дойде новата година, каква е актуалната ситуация с приемните деца, какви са очакванията ни? Кои сме останали, защо няма нови попълнения в редиците на клуба? Неусетно всички влязоха в темата за приемната грижа с цялата неяснота на поредния проектен период, с болката за децата, които се отглеждат дълготрайно и сякаш без перспектива. Представихме промените в Закона за защита от домашно насилие, в Семейния кодекс. Чухме споделената нужда от нов поглед към интересите на приемните деца. Гого и Ани имат своите малки постижения в новата детска градина, сестрите петокласнички преминават през учебния материал добре, но всички те все още нямат начин да попитат докога биологичните майки нито ще ги вземат, нито ще ги дават. Клубът на приемния родител е защитено пространство за споделяне, за емоции и споделеност. И като такъв се нуждае от  свое звездно небе.

И днес с идеята и помощта на Яни Павлова участниците балансираха преживяванията си с изработка на непознати досега съзвездия в небето. Тези на децата им. Малко цветни копчета, син картон, маркер, лепило и много обич, прозираща в направените картини. Всеки разказа как точно неговото дете „наднича“ от едно ново съзвездие. Всеки си взе нещичко в сърцето, нещичко в душата. Оставяме „съзвездията на нашите приемни деца“ в Център Роси – да светят на всички.

И вече очакваме следващата ни среща на 26 март 2024 година.

Албена Добрева,

Ръководител на SOS Консултативен център (ЦОП) Велико Търново