SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Съединението прави силата

По случай 6 септември – денят на Съединението на България, децата от SOS приемните семейства в SOS Детско селище Трявна посетиха едно специално място в гр. Трявна, където е била Митницата – граница между Княжество България и Източна Румелия, определена от Берлинския договор. Там те научиха факти от историята за разделението на новоосвободената българска държава и желанията на Великите сили тя да бъде отслабена.

След това се отправиха към Даскаловата къща – единствен в страната музей на резбарското изкуство, намиращ се в града. Децата бяха впечатлени от две слънца, неподвластни на природните закони, на повече от 200 години в Къщата със слънцата. Удивиха се на дърворезбените тавани с формата на слънца, които пазят спомена за първия български художествен конкурс, в който калфата предизвикал майстора си. Малчуганите с голям интерес слушаха беседа за облога и трудолюбието, в който майстор Димитър Ошанеца и калфата Иван Бочуковеца, в продължение на шест месеца работят неуморно и създават своите шедьоври. И до днес се спори кой заслужава да спечели облога. Възхитени останаха от дърворезбената колекцията на българските царе, единствена по рода си в света и портрети – барелефи на революционери и възрожденци.

С вълнение и добро настроение  децата се повеселиха на атракцион в местността „Кръста“, където показаха своите умения при преминаване на различните препятствия и най – вече се забавляваха.

Въодушевени от преживяното, изпълнени с много емоции и хубави преживявания, децата изразиха желание да продължат да опознават българските исторически и културни забележителности, като затвърждават своите знания и умения.