SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Пролетен лагер в SOS Детско селище Дрен

 05/05/2021 – От 5 до 9 април 2021 г. младежите и девойките от SOS Младежките ни домове „Мечтатели“ и „Приятели“ в София, заедно със своите възпитатели, бяха на пролетен лагер в SOS Детско селище Дрен. Децата бяха разпределени в две отделни съседни къщи, но това по никакъв начин не попречи на общите им дейности и забави. Напротив, времето прекарано в селището сякаш ги сплоти повече. Освен свободното време, което имаха в изобилие, за младежите и девойките беше организирано и обучение.

Темата на обучението засягаше актуална и много важна тематика „Употребата и злоупотребата с ПАВ“. Младежите и екипът, участващ в пролетния лагер, изказват своите благодарности на г-н Калин Петков от КА-Спорт за оказаната подкрепа и прекрасно проведеното обучение.

По време на престоя си в Дрен младежите почистиха и засадиха цветя на територията на детското селище. Освен обучението и градинарството, те посетиха Център за занаяти „Егрека“, където имаха възможност да се запознаят с процеса на изработка на глинени съдове, да се докоснат до автентичния български дух. Освен това, имаха шанса да яздят коне и да стрелят с лък. Посещението в Център за занаяти завърши с вкусен обяд, изцяло с традиционни български гозби – пилешка супа, мусака, домашно приготвени торта и кекс.

Пролетният лагер започна и приключи неусетно и на 9 април младежите се завърнаха с гр. София, но той е само една от началните ни малки стъпки, с които бихме искали да събудим селището. От началото на тази година започнахме да проучваме какво би могло да бъде бъдещето му и какво е най-оптималното решение за ползване на базата му. Политиката ни на „Малки стъпки“ цели да го възобновим и да го използваме за социални услуги (различни от приемната грижа) – обучения, лагери, зелени училища за деца и семейства, тиймбилдинг и други различни проектни дейности в тези области.

X