SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Приказки и игри за доброто в мен

 

13/11/2023 – По покана на Вероника Николова, учител в СУ „ Отец Паисий“, гр. Габрово, на 25 октомври пътуващо ателие „Приказки и игри за доброто в мен“, част от мобилна превантивна общностна социална услуга на SOS Консултативния ни център „Вяра“ в Габрово гостува на учениците от трети клас.

Пред децата бяха представени приказки в рими, в които действието се развива през четирите сезонни времена. Автор на текстовете е Димитрина Григорова, а илюстрациите на Полина Станева, психолози в нашия SOS Център в гр. Габрово. Децата от трети клас имаха възможността да се запознаят с предварително подготвени емотикони,  изобразяващи основните емоции „радост“, „тъга“ и „страх“. Загряха умовете и повдигнаха градуса на емоциите с гатанките, подготвени от социален работник Петя Пейчева.

Авторът на текста Димитрина Григорова им представи приказката „Чудната луна“. Децата се впуснаха в приключенията на горските животни Язовецът и Сърнето в търсене на доброто, приятелството и споделената радост. Преминаха през  несигурността на героите, радостта от играта, когато сме двама, подкрепата и топлината на приятелството. В края на приказката децата изразиха своите емоции чрез емотикони, дискутираха различните емоционални състояния на героите от приказката и своите лични преживявания.

Обратната връзка, която дадоха децата, носи удовлетворение на специалистите „… приказката завършва положително – колко хубаво е в труден момент да имаш до себе си приятел, който те кара да се усмихнеш“ , „… когато направиш добра постъпка, самият ти се чувстваш щастлив“.

Нашето пътуващо ателие продължава към следващата спирка – детска градина „Ран Босилек“, Габрово, за да подобряват децата взаимоотношения си, да опознават повече собствените си емоции и да откриват доброто в себе си.