SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Празник във Велико Търново

03/06/2019 – Децата и младежите от SOS Малък семеен дом „Надежда“ и SOS Младежките ни домове във Велико Търново отпразнуваха първи юни с приказно ревю. То се състоя на 31 май в голямата зала на Община Велико Търново по случай Международния ден на детето и 30 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. Празникът бе организиран от Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община В. Търново.

 
В дефилето се включиха деца, ползващи социални услуги за деца във В. Търново, както и деца от Центровете за работа с деца и младежи от различни населени места в Общината. Участниците в ревюто трябваше да изработят костюми на любими герои от приказките като единственото условие беше костюмите да са направени от отпадъчни материали. Освен голямата веселба, към децата се отправиха и послания за опазване на околната среда.

 
Децата и юношите с желание и вълнение се включиха в изработката на приказните костюми. Разбира се, бяха подкрепени от своите възпитатели – Дочка Кукова, Любка Ламбева, Иваничка Лечева, Миглена Семерджиева и социалния работник Снежана Лазарова.
Гери от SOS Младежки дом „Охрид“ се въплъти в ролята на Червената шапчица. Пелерината и аксесоарите в тоалета на Червената шапчица бяха изработени от рециклирана хартия. Всяка година човек генерира по 125 кг. хартиени отпадъци от опаковки, рекламни брошури и др. Те се рециклират по-лесно и по-ефективно, когато са правилно разпределени. Затова посланието беше: Хвърляй отпадъците разделно!

 
Ади от Малък семеен дом „Надежда“ бе добрата фея – кръстница на Пепеляшка. Костюмът и бе изработен от найлонови торбички, за които знаем: Няколко френски производители са създали найлонова торбичка, чиято “продължителност на живот” вече се контролира, като с този проект успяха да прекратят вечните критики относно голямата степен на замърсяване, причинявана от обикновените торбички. Торбичката, наречена Неосак, се разгражда напълно до три месеца, благодарение на ефекта на светлината, кислорода и топлината в природата. Ако няма допир до светлина, тя ще се разгражда от една до три години. След процеса на разграждане остава само вода, въглероден диоксид и биомаса, т.е. никакви вредни субстанции за почвата и развитието на растенията и животните. Посланието, което отправи Ади беше: Да се отнасяме с внимание и грижа към природата! Тя е нашият дом!

 
Галя от SOS Младежки дом „Охрид“ представи любимата на няколко поколения Пипи Дългото чорапче. Тоалетът ѝ бе изработен от найлонови торбички и торби за смет. Найлоновите торбички са удобството, което убива планетата. Всяка година в света се произвеждат и използват над 1 трилион торбички. И на всяка една от тях са нужни поне 1000 години да се разгради. Всички сме наясно каква цена плащаме за нашето удобство. Дали наистина трябва да употребяваме за какво ли не найлоновите торбички? Посланието, което отправи към всички беше:
Нека опазим природата!

 
Сия от Малък семеен дом „Надежда“ поздрави всички участници и публиката със стихотворението „На куклен театър“ с автор Ваньо Вълчев.

 
В „Приказно ревю“ дефилираха 23 участници. Компетентно жури излъчи победители в четири категории: „Най-автентичен тоалет“, „Най-артистичен герой“ и „Най-забавен герой“, както и в категорията „Любимец на публиката“.

 
С бурни аплодисменти и овации всички поздравиха Галя – нашата Пипи, победител в категорията „Най-артистичен герой“!

 
Участниците се снимаха за спомен с организаторите на „Приказно ревю“, а от името на Кмета на Община В. Търново, инж. Даниел Панов, г-жа Росица Димитрова, директор на Дирекция “Социални дейности и здравеопазване“ и водещ на празника, връчи подаръци за всички деца.