SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

ПО СТЪПКИТЕ НА ВАЗОВ ИЗ ИСКЪРСКОТО ДЕФИЛЕ

 16/06/2023 – На 9 юни започна ежегодната „Лятна академия“, която вече има дългогодишна традиция и запазено място в предвидените дейности на SOS Консултативен център „Шанс“, насочени към част от семействата и децата, които SOS Детски селища България подкрепя.

За втора година „Лятна академия“ се провежда с голямата подкрепа на BILLA България. Първата предвидена дейност беше разходка по местата из Искърското дефиле, които са описани от Иван Вазов или са го вдъхновили за някои от най-емблематичните му произведения като „Дядо Йоцо гледа“, „Клепалото бие“ и „Една българка“.

Освен неповторимата природна красота из протежението на Искърското дефиле, която Алеко Константинов неслучайно описва като „Българската Швейцария“, родителите и децата посетиха паметници и храмове, които пазят спомените за едни трудни времена, когато е било истинско предизвикателство да бъде съхранена българщината. 

Местност „Ритлите“, „Черепишкият манастир“ и друг автентичен стар манастир – „Седемте престола“ – бяха дестинациите, по които следвахме Иван Вазов, където той черпи вдъхновение и написва някои от произведенията си, които оставят отпечатък в самосъзнанието ни на българи за цял живот. Наш разказвач и пътеводител, за да можем напълно да се потопим в духа на тогавашната епоха, беше колегата Ивайло Миланов.

Деца и възрастни бяха запленени от красотата на Искърското дефиле и историите, които Ивайло Миланов им разказа, а също така направиха нови запознанства, от които възникнаха идеи за самостоятелни срещи извън територията на SOS Центъра.

„Лятна академия – 2023“, осъществявана с любезното съдействие на нашите партньори и приятели от Билла България, включва още две събития, които ще се проведат през месеците юли и август. Очаквайте информация!