SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

По стъпките на Ботевата чета

08/06/2023 – В периода от 27 май до 2 юни 2023г. младежите от SOS Семеен дом „ЧАРДАФОН“ в Габрово – Мишо, Данчо и Катето, както и Стилиян и Марти от  SOS Семеен дом „Охрид“ във Велико Търново, придружени от екипа на Семеен дом „Чардафон“ – Нина Джажева, Теодора Петрова, Павлина Николова и Петър Русков участваха в истинско приключение.

Групата беше част от Туристическо Дружество „Бачо Киро“ Дряново.

Всички заедно извървяха около 120 км. за шест дни. Присъстваха на тържествената заря – откриване на събитието на 27 май – деня, в който Ботев е стъпил на българския бряг.

Ставаха преди изгрев слънце и преминаха през всички знакови места, където е спирала или се е сражавала Ботевата чета – от Козлодуйския бряг, през с. Софрониево, с. Борован, с. Баница, Милин камък, местност Речка, местност Ботева поляна, лобно място на Ботев. На 2 юни закриха похода с награждаване и връчване на значки и грамоти и присъстваха на всенародното поклонение на връх Околчица.

Вървяха в дъжд и кал с цялата походна група, която наброяваше повече от 1000 души. Строяха бивак всяка вечер и всяка сутрин го събираха. Спяха в палатки, храниха се заедно и заедно участваха в хора, състезания, игри и тържествени инициативи. Сприятелиха се с много хора, опознаха се и си повярваха още повече. Пазиха природата, пееха патриотични песни и усетиха духа на победата и подвига. Усетихме я и ние чрез техните разкази и снимки!