SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

„Първото семейство“ – първият филм, с който отбелязваме 25-годишнината от създаването на SOS Детско селище Трявна

10/10/2018 – Тази година празнуваме 25 години от създаването на SOS Детско селище Трявна. Подготвихме поредица от събития за отбелязване на годишнината – изложба и книга със заглавието „25 мига от детството“, както и два документални филма, които направихме съвместно с БНТ – „Първото семейство“ и „Тревненските слънца“.

С филма „Първото семейство“ започна и новият сезон на „В кадър“ по БНТ1. Документалната лента, посветена на 25-годишнината от създаването на SOS Детско селище Трявна, беше показана на 7 октомври (неделя) от 20:45 часа в рубриката „В кадър“ по БНТ1.

Филмът представя историята на едно момиче на Христова възраст, което изминава Камино де Сантяго и стига до Финистере – края на Земята в търсене на себе си – метафора за нейния житейски път – от SOS Детското селище Трявна до висока мениджърска позиция в една от най-големите банки.

Лентата разказва за преживените трудности, за болките, сбъднатите мечти и за духовната връзка, която обединява в истинско семейство 6 деца и тяхната SOS майка, събрани преди 25 години в Къща 1 от детското селище. Тогава, през 1993 г. сценаристът на филма Геновева Радева ги снима за предаван е на БНТ. Режисьор на филма е Николай Василев, а оператор – Недялко Данов.

X