SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Нейрографика и приемна грижа – къде е пресечната точка?

На 12.09.2023 г. отбелязахме ПЕТ ГОДИНИ SOS КЛУБ НА ПРИЕМНИЯ РОДИТЕЛ във Велико Търново.

Историята сме разказвали много пъти. Една среща през 2018 г. между екипите на Центъра за обществена подкрепа, управляван от SOS Детски селища България във В. Tърново и Областния център по приемна грижа е началото. Следва 10.09.20218 г., когато 17 приемни родители учредяват своя КЛУБ НА ПРИЕМНИТЕ РОДИТЕЛИ, а SOS центърът ни, поема подкрепата му.

Клубът е групата за взаимна емоционална подкрепа на действащите приемни родители в община В. Търново. Той е защитено пространство за споделяне, място за „учене в движение“ с помощта на външни специалисти, ежемесечна среща за дискутиране на новости, проблеми в ежедневието. Място, където да си част от другите като теб. Място, където си дават среща смеха и сълзите, болките и успехите, надеждите или разочарованията. Среща на чаша кафе и порция взаимопомощ.

Нашата тридесет и седма среща – празнична сесия свързахме с вълшебството на нейрографиката. Като метод в арттерапията, тя надгради преживяванията на участниците със саморъчен подарък – вълшебна, лично изработена картина на петте важни момента за всеки в неговия професионален път на приемен родител. Не беше задължително да умеем да рисуваме.

Вълшебно беше преживяването да се върнеш мислено назад, да си спомниш пет твои момента, да трансформираш мисълта си и да включиш свободното движение на ръката. Линията на Пискарьов – автор на метода, „Щипката вселена“ или онова, което броим като даденото ни отгоре, за да сме тези, които сме днес, активираха нови връзки. Не беше изненада за никого, че първото приемно дете често беше „видяно“ от участниците именно като „щипката вселена“ дала нов път в живота им.

Поканихме участници от основаването на Клуба, които днес не са приемни родители. Емоцията беше повече от наситена. Всички получиха малко специално издание „Дневник на Клуба на приемния родител“ отпечатано с официалната подкрепа на PEPCO БЪЛГАРИЯ.

Честити пет години, SOS КЛУБ НА ПРИЕМНИЯ РОДИТЕЛ!