SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Напусна ни един от учредителите на SOS Детски селища България и първи председател на УС на Сдружението

09/07/2024 – На 84-годишна възраст ни напусна един от учредителите на SOS Детски селища България и първи председател на УС на Сдружението – големият български психиатър проф. д-р Асен Жабленски. 

В своята професионална дейност проф. Жабленски е може би най-цитираният учен в областта на психиатрията. Той оставя дълбока следа не само в българската наука, но и в световната.

Започнал своето професионално развитие от болницата в Карлуково, а след това и в „Александровска болница“, проф. Жабленски има два мандата като представител на България в СЗО, две години е бил председател на Медицинска академия, ръководител на голяма програма за изучаване на човека и неговия мозък.

Проф. Жабленски е първият председател на УС на SOS Детски селища България от 1991 до 1999 г. Той има огромен принос за създаването и работата на Сдружението, като диктува стила на работа и управление в организацията. В този период, през 1994 г. българското Сдружение е прието официално и като редовен член на Федерацията – Международната организация SOS Children’s Villages.

Полиглот, комуникатор, учтив и чувствителен човек той бързо се превръща в модел за мнозина. „Голяма част от нещата в общуването и отношението с хората съм научил от него“, споделя Проф. Росен Коларов, Председател на УС на SOS Детски селища България в периода 1999 – 2017 г.

„Проф. Жабленски беше един изключителен човек, голям капацитет в областта си, ерудиран, благороден, достоен. Проф. Жабленски е сред членовете-учредители на Сдружението, ръководил го през първите години на съществуването и утвърждаването му. Независимо, че животът и професионалната му реализация се свързват с Австралия, той винаги е показвал е жив интерес към дейността и успехите на организацията“, споделя Соня Живкова – първият служител на SOS Детски селища България.

Проф. Жабленски освен блестящ учен и професионалист през целия си живот беше активно ангажиран общественик, за да се сеят семената на доброто!

Поклон пред светлата му памет, никога няма да забравим неговия принос и доброта!