SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Международен ден на момичетата

12/10/2022 – Вчера екипът на SOS Консултативния ни център във Велико Търново отбеляза 11 октомври – Международен ден на момичетата. Денят е обявен за такъв с резолюция на ООН през 2011 година.

Това е ден, който цели да насърчи овластяването на момичетата. Днес в света живеят около един милиард  момичета, от които  шесдесет и два милиона не ходят на училище. Всяко седмо момиче на възраст между 15 и 19 годишна възраст е омъжвано насила. Другата тъжна световна статистика е,  че на всеки 10 минути умира по едно момиче в резултат на насилие. Част от всичко това се случва за съжаление и в България.

Днес ще ви разкажем за момичетата, с които работи екипът на SOS Консултативния ни център във Велико Търново. Те ходят на училище. Всички имат мечти и искат след години да станат учителки, социални  работници,  художнички.  

Въпреки че родителите искаха да омъжат насила четиринайсетгодишната Рени,  тя не искаше и до последно се бори. Звъня на 112, скрита в един гардероб,  после избяга, защото искаше да бъде дете, да бъде момиче, а чак след това жена и майка. Сега тя не живее с родителите си, но учи с връстниците си, има си приятели и гадже на нейната възраст. Мечтае да стане козметик или шеф на фирма.

Лина, която мечтае да стане учителка или социален работник, имаше смелостта да каже, че е била подложена на насилие. Струваше й се, че няма път за нея, че няма избор. След всичко, за което говорихме и я учихме, тя е щастлива седмокласничка, която харесва новите си съученици и вече не се страхува.

Мария  умее да рисува, но живее в далечно село и няма възможност да развива таланта си. Благодарение на дарители, тя вече идва до Велико Търново и  посещава частни уроци по рисуване, рисува и прави света по-красив и по-богат с рисунките си.

Още много момичета искаме да поздравим. И да признаем предизвикателствата, пред които може да се изправи всяко момиче. И да насърчим овластяването им в отстояването на техните права.

И днес целият екип поздравява по специален начин момичетата, настанени в Кризисен център в с. Балван. Един поздравителен адрес и един шоколад може да усмихне деня им и ние го правим. И казваме високо, че всяко момиче в света заслужава равни права и по-добро бъдеще. Момичетата днес са жените и майките утре! Момичетата днес са животът утре!

 

 

 

X