SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Магията на хляба

05/12/2018 – На първи декември децата от SOS приемните ни семейства в Перник посетиха Хлебна къща София, където месиха хляб със свои връстници от столицата. Месенето на хляба се превърна в истински ритуал и чудесна терапия за децата от SOS приемните ни семейства.

В началото посипаха масите с брашно и така ги превърнаха в огромен бял лист, върху който с магически молив, житен клас, нарисуваха своите рисунки. След това изразиха с думи това, което са нарисували. И започна истинското месене на хляба. Брашно, захар, сол, квас и вода – при слагането на всяка една от съставките, всяко дете говореше за чувствата и емоциите, които го владеят в момента. При месенето на тестото имаше много смях, закачки и песни.

После децата оформиха своите хлябове по рисунките, които бяха направили в началото. Беше много забавно, емоционално и интересно. Накрая децата получиха указания за печенето на хляба – хлябът втасва за около час, час и половина, пече се във фурна 20-30 минути на 180 градуса. Всяко дете занесе своя хляб у дома, където заедно с приемните родители завършиха процеса.

И накрая естествено хлябовете бяха изядени, като не се пестяха суперлативите за качествата им: „Истински хляб, няма нищо общо с хляба от магазина, ръчно произведен, от истинско брашно, без консерванти и набухватели…“ надпреварваха се децата.

А дали не беше така, защото и сами те го бяха направили…

X