SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Лятото е за екскурзии

04/07/2023 – В периода  26 – 28 юни се проведе организирана екскурзия с образователна цел за децата, младежите и екипите на SOS Семейни домове във Велико Търново по маршрут Велико Търново – Пещера – Батак – Доспат – Девин – Пловдив – Велико Търново.

В първия ден отседнаха в Пещера, където посетиха Музея на автомобилите на социализма. Запознаха се с експозицията от 23 емблематични за соца возила и различни предмети от тази епоха. Децата и младежите проявиха интерес и любопитство към изложените коли, предмети, лозунги и др. от епохата на социализма – задаваха въпроси, направиха си снимки.

През втория ден посетиха Батак, където разгледаха историческия музей. Музейният комплекс обхваща сградата на музея, Балиновата и Шаровата къща, както и Историческата църква-костница „Света Неделя“. Музеят разполага с богат снимков и документален материал, оригинални експонати от древността, Средновековието, епохата на българското Възраждане, Априлското въстание 1876 г., по време на което е проявена особена жестокост към населението на  Батак. Децата гледаха филм за историята на града.

След това всички отпътуваха за град Доспат – един от най-високопланинските градове в България, разположен на брега на язовир Доспат. По пътя се наслаждаваха на живописната природа на Родопите, а след обяд се разходиха с лодка в  югоизточната част на яз. Доспат. Беше вълнуващо и незабравимо преживяване. В късния следобед се настаниха в СПА хотел „Орфей“, разположен в центъра на гр. Девин. Всички бяха приятно впечатлени от града и комплекса. Голяма част от децата и младежите се забавляваха до вечеря в закрития минерален басейн.

В последния ден всички отпътуваха за Пловдив. Пътуваха по протежението на  язовир Въча, на който е построена най-високата язовирна стена в България – 144,5 м. , а на левия му бряг се намира мемориалният комплекс на партизански отряд „Антон Иванов“.  Любуваха се на красивата природа около язовира и неусетно стигнаха до Пловдив. Децата се разходиха по калдаръмените улички на стария град, разгледаха къщата на Димитър Георгиади, в която се намира експозицията на Пловдивския регионален исторически музей. Непосредствено до нея е къщата на Никола Недкович, богато декорирана отвън. Посетиха две от най-известните къщи в Стария град: Балабановата къща – известна с впечатляващата си архитектура, мебели, картини по стените, сложни дърворезби по таваните и уникален дизайн във всяка стая. Къщата на Степан Хиндлиян, която е най-богато украсената от всички запазени къщи в стария град на Пловдив.  Младежите разгледаха с удоволствие и Античния театър.

По-късно доволни и щастливи всички потеглиха за Велико Търново, имаха възможност да се любуват на красивата природа на Родопите и да съберат нови знания за историята и архитектурата на посетените градове.