SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Лятна академия 2023 и в SOS Консултативен център в Габрово

24/08/2023 – Екипът на SOS Консултативния ни център „Вяра“ в Габрово  организира четиридневна „Лятна академия 2023“ с образователни и състезателни елементи за децата, които подкрепят.

Първият ден децата замесиха тесто и приготвиха пици, които гарнираха по свой вкус и предпочитание. Докато изчакваха да се изпече тестото, засадиха в двора на социалната услуга многогодишни цветя, предоставени ни от ОП „Благоустрояване„ – Габрово.  Децата проявиха любопитство за периода на цъфтене и начина на отглеждане на растенията. Някои от тях демонстрираха познания в земеделието – как се обработва почвата, торене, засяване и поливане на зеленчуци.

Вторият ден летните приключения продължиха с посещение в Етнографски комплекс „Етъра“, където пред макета на музея екскурзоводът ги запозна с историята и развитието на древните занаяти, съхранени и до днес. Някои от тях за първи път прекрачваха прага на Музея. Най-голям интерес предизвика работилницата за дървени музикални инструменти и училището. Разходката ни завърши в  Детския център, където всяко дете украси глинена фигурка, която отнесе за спомен от вълнуващото преживяване.

Лятната ни академия продължи с образователна екскурзия до Русе, където децата посетиха Националният музей на транспорта и далекосъобщенията и се запознаха с развитието на железниците в страната и корабоплаването по река Дунав. Най-интересна за децата беше експозицията на открито от вагоните, принадлежали на цар Фердинад, Цар Борис III и султан Абдул Азис. Почувствахме се като царски особи в купето за „големци“ и продължихме към Еко музея. Там децата се запознаха с фауната в река Дунав и околностите. Наблюдаваха редки птици и животни, някои от които застрашени от изчезване видове. Научиха любопитни факти и за местообитанието им.  След посещението в музея децата намериха прохлада в пещера „Орлова чука“  и се потопиха в тайнството на подземния свят. Вълнуващи гледки и скални драперии се сменяха пред погледите им, а детски смях огласи „патешката зала“, придвижвайки се приклекнали под ниския скален свод.

Последният ден беше посветен на опазването на планетата Земя. За децата бяха подготвени две игри с образователен и състезателен характер. Децата разделени на два отбора трябваше на преминат през четири пункта, където първо бяха информирани на теми за: глобалното затопляне, последиците от изсичането на горите и изчезването на пчелите. Отговаряха на въпроси свързани с екологията – разделно събиране на отпадъци, опазване от замърсяване на водите, горите и въздуха. Най-важният извод, до който децата достигнаха бе, че опазването на нашата планета Земя зависи от действията на всеки един човек, а не само от дейността на екоактивистите. Във втората игра отборите трябваше да преминат през пет пункта – нареждане на пъзел, пълнене на чаша с вода,  подреждане на цифри и игра на дама.

X