SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Кулинарно състезание SOS Chef

10/06/2024 – На 7 юни в Габрово се проведе Кулинарно състезание „Chef SOS“, инициирано и организирано от Семейния ни дом „Чардафон“. Домакини на събитието беше SOS Консултативния ни център „Вяра“ в Габрово, който приятелски предостави пространството и помощта си.

В състезанието се включиха 5 отбора:

  • Отбор „Чардафон“ – възпитател г-жа Николова, Ася и Мариян;
  • Отбор „Вяра“ – г-жа П. Пейчева и трима потребители: Каталиа, Виктория, Момчил;
  • Отбор „Семейни домове В. Търново“ – социален работник г-жа Георгиева, Даяна и Александра;
  • Отбор „Община Габрово“ – експерт соц. дейности Александър Генчев, две девойки от приемните ни семейства в Трявна – Зорница и Илияна;
  • Отбор „Пекарна Светофара“ – Йордан от „Чардафон“ и работодател и колега от пекарната – Мартин Ненов и Георги.

 

В ПЪРВИЯ МОДУЛ модул отборите трябваше да приготвят петстепенно меню в рамките на 60 минути!

  • Многокомпонентна салата;
  • Редене на студен ордьовър;
  • Топло предястие;
  • Street Food – улична храна;
  • Десерт в чаша.

Жури на състезанието бяха: Chef Ивайло Петков, Иван Христофоров, Директор Програма SOS Детско селище В. Търново – Габрово – Трявна и Деница Вачкова, Началник Отдел Социални дейности и здравеопазване в Община Габрово.

Водещ на събитието беше актьорът от Държавен театър „Рачо Стоянов“ Габрово – Светослав Славчев.

Отборите презентираха пред журито приготвените изкушения.

 

ВТОРИ МОДУЛ – В съседната зала, докато журито опитва и се съвещава, със зрителите и гостите проведохме Кулинарна викторина с въпроси и награди, както и Игра с разпознаване на подправки „на тъмно“ – отново с много индивидуални награди, част от които бяха свежи подправки в саксия.

Решението на журито беше чакано с много вълнения и надежди. Голямата награда – Машина за сладолед – спечелиха Отбор „Вяра“. На второ място бяха класирани кулинарите от „Чардафон“, а на трето място – отборът на Семейни домове В. Търново.

За всички имаше подаръци и награди – както за състезателите, така и за домакините и за журито.

ТРЕТИ МОДУЛ – Chef Ивайло Петков ни сподели в Мастър клас тайните при приготвяне на пилешко филе със скаморца, сушени плодове и полента и кулинарна техника с аеро-арома ефект.

Имахме гости от Дирекция Социално подпомагане Габрово, Отдел Закрила на детето Габрово, Община Габрово, Младежки център, учители от Професионална гимназия по туризъм Габрово, деца от SOS Детско селище Трявна, колеги от Звено Майка и бебе в Габрово и колеги от консултативния ни център в Трявна.

Нашето състезание за НЕпрофесионалисти се оказа изключително успешно, динамично, емоционално и с бъдеще, съдейки по отзивите на гости и приятели. Участниците се измориха, но бяха удовлетворени и горди със себе си. Гостът ни – Chef Ивайло Петков помогна много с позитивното си излъчване и нагласата си – да поощрява и помага, а не да критикува и ощетява. 

 

Водещият ни беше истински професионалист! Той даде много здравословни идеи за организацията на събитието.