SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Когато събереш куиз,  приемни  родители и  Ангалот, започва лятото

16/06/2022 – За търновския SOS Клуб на приемния родител лято 2022 започна с предизвикателство и състезателен дух. Любимият на търновските деца аниматор и учредител на Стаята на загадките Ангалот поднесе на приемните родители изненада – куиз, или ако искате българската дума, викторина, на тема СЕМЕЙСТВО И ПРИЕМНА ГРИЖА.

Заедно със специалисти от Областния екип по приемна грижа и Центърът ни за обществена подкрепа, приемните родители се състезаваха в четири кръга. Дали в „Без дом“, дали в „Приказка за джунглата“, дали в „Приключенията на Оливър Туист“ не се разказва са осиновено дете?  На кои от изброените принципи почива новият Закон за социалните услуги? Как наричате майката, която износва чуждо дете, коя от посочените  птици снася яйцата си в чуждо гнездо? Кои деца се настаняват приоритетно в приемна грижа? Колко познавате тийнейджърите си и знаете ли поне три от заклинанията на Хари Потър? И още много интересни, остроумни и забавни въпроси, които заредиха отборите със състезателен дух и много смях.

Между четирите кръга на нашия куиз, докато Ангалот сумираше точките на отборите, приемните родители успяваха да се похвалят, да се оплачат, да споделят новостите край техните приемни деца. Голямото ни момиче е започнало работа, най-малкото бебе в приемна грижа в Търново е вече вписано в регистър и чака своите осиновители, почти тригодишният ни палавник е припознат най-после от баща си и животът му тръгва в нова посока… И още, и още неща, които бързаха да споделят – както всеки път. И как се чувстваме с всичко това. Следваха аплодисменти, оспорвано се състезаваха отборите КАЙСИЙКА и КЮСТЕНДИЛСКА ЧЕРЕША, приемните родители се нахъсваха за победа. И пак споделяне, и пак въпроси – актуални за тях, вълнуващи ги. Обещахме си клубна сесия през септември. Предложението за изнесена среща в град Трявна беше единодушно прието, поканите към нас да им гостуваме през лятото бяха искрени.

Едно е сигурно за всички присъствали приемни родители този Клуб е тяхното място. А въпросите и отборното състезание направиха  деня топъл, забавен и лятно-приключенски.

И вече чакаме септември 2022 г.