SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Какво е ДЕН БЕЗ ВРАТИ?

04/08/2021 – На 6 юли в село Водолей, Търновска община 35 деца и техните родители участваха в организирания от екипа ни SOS Център за обществена подкрепа в Търново  ДЕН БЕЗ ВРАТИ. Стигаше ни един площад, една шатра, озвучаване и деца, готови да играят! Врати не бяха нужни, защото ние не работим зад врати и е лесно да ни намериш навсякъде!

Събитието на SOS Центъра ни за обществена подкрепа имаше идея да  презентира нашата  социална  услуга – кои сме, какво правим, защо го правим, как го правим. Зад сложните думи „широка  превенция на рисковете от неглижиране на детските потребности“ ние разпънахме нашата ШАТРА НА РОДИТЕЛЯ.

Иванина Анчева, психолог и сексолог, раздаваше безплатно материали, съвети, усмивки, отговори на трудни въпроси, кратки консултации за родители. Част от тях попълниха анкети – малко на брой, но с достатъчни в тях полета, които да припознаем за „работни“ – „Седя вкъщи само гледам деца“, „Не съм грамотна, не разбирам от домашните им“, „не съм работила, това не е важно, важно е да се ожениш с добър мъж, да носи вкъщи“.

Надя Попова, Зори Шереметска и Мария Кьосева включиха децата в толкова забавни игри, че микрофонът стана излишен! Заразата да тичаш с яйце върху чиния и да не го счупиш, доведе и майките в състезанието. Заедно с децата си носиха яйца, вода, свириха с пълни с бисквити усти,  после се дърпаха с въже… Някои от тях имаха вече по четири, пет деца, но на подобни игри не бяха играли.

Продължихме с конкурс за най-атрактивна фигурка от зеленчуци, плодове и клечки за зъби. Дадохме време и пространство за заздравяване на връзки и усвояване на нови модели на родителска ангажираност.

В нашия ДЕН БЕЗ ВРАТИ държахме да се чуе високо – „ние не знаем къде са децата или родителите в риск, но ако вие знаете къде работим ние – вече сме крачка преди рисковете!”

X