SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Какво е бърнаут и мога ли да разпозная дали „прегарям“ в денонощната грижа за моето приемно дете?

28/09/2022 – Като отговор на този сериозен въпрос започна  поредната 29-та сесия на нашия Клуб на приемния родител във Велико Търново, която се състоя на 21 септември. С нея Клубът отбеляза 5 години от съществуването си.

Десет приемни родители, колеги от Областния екип по приемна грижа, колеги от SOS Консултативния ни център във Велико Търново и Саша Димова – психотерапевт и гост на Клуба отвориха пространство, за да изговорят наболели въпроси. Да си дадат място да изкажат стаени тревоги, неизречени болки. След споделените асоциации, които предизвиква у тях думата бърнаут, след погледа към себе си през очите на другия, след моделирането на усещанията с пластелин, дойдоха сериозните теми – усещането за недостатъчна подкрепеност, травмата от раздялата с осиновените деца, нуждата от индивидуална психологическа работа, нуждата от надграждащо обучение. Пред всички – и специалисти, и приемни родители „застана“ невъзможната за прегръщане асоциация как често приемното дете е оприличавано на папка документи. Приемните родители отново бяха искрени, спонтанни. Отворената тема за личното прегаряне в отговорността пред детската съдба съзнателно не затворихме. Ще продължим, ще търсим отговори, ще подкрепяме, ще осигурим надграждащи обучителни модули, ще се опитваме да даваме, ще си вземаме един от друг. Защото всички вярваме, че децата не са и не мога да бъдат папка с документи.

 

 

X