SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Хигиената е здраве

20/02/2017 – В SOS Центъра ни за обществена подкрепа в Перник се проведе групова работа за деца и родители на тема „Хигиената е здраве“. Темата обхващаше както личната хигиена, така и хигиената в жилищата. Целта бе да се изостри вниманието на децата и техните родителите към изграждането на здравословни навици, които подобряват качеството на живот.

Как да се поддържа хигиена на зъбите и устната кухина, какви грижи да се полагат за чистотата на кожата и косата, опасните бактерии, които се страхуват от водата и сапуна, хигиената при ползването на тоалетната и важността на миенето на ръцете са част от нещата, които екипът на SOS Центъра показа пред аудиторията чрез забавна презентация. Но колкото и забавно да беше поднесена информацията, за всички стана ясно, че темата е сериозна и трябва да се подхожда отговорно към нея.

Срещата беше интересна за всички – това пролича по проявената активност. Въпреки, че част от семействата не разполагат със собствена баня и тоалетна в дома си, те разбраха за важността от поддържане на лична хигиена и хигиена на жилищата си. За децата най-интересен беше експериментът с изтриването на ръцете с мокра кърпичка – как тя променя цвета си, ако ръцете ни са мръсни. А за чисти ръце най-добрият приятел е сапуна. Затова преди приключване на срещата всяко дете получи символичен подарък, свързан с разгледаната тема – детски сапун.

X