SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

#GIVINGISTHENEWBLACK 2022

23/11/2022 – За четвърта поредна година dm България превръща Black Friday в инициативата Giving Friday, като отново ще дарят 3% от целия дневен оборот на 25.11.2022 г. от dm магазините на територията на България, онлайн магазина и Моят dm-App за едно добро дело. И тази година те ще подкрепят SOS Детски селища България в полза на нашето звено „Майка и бебе“, което се грижи за млади майки и бременни жени, предоставяйки им възможност за временно настаняване. Миналата година с помощта на своите клиенти dm България дариха 15 000 лв. и вярваме, че този Giving Friday ще бъде също толкова успешен!

Благодарим предварително на всички, които ще пазаруват с кауза!

Чувствате ли се по-скоро дарител, отколкото търсач на отстъпки? Обичате ли повече да подарявате за Коледа отколкото да получавате? От dm също споделят това чувствo и ето защо превръщат традиционния Black Friday в Giving Friday. Под надслов #givingisthenewblack на 25.11.2022 г. те ще дарят 3% от дневния си оборот за SOS каузата.

Откъде идва понятието Black Friday?

По традиция в Америка всеки четвърти четвъртък от месец ноември се празнува Денят на благодарността. Петъкът след това е винаги почивен ден и американците го използват, за да купят първите подаръци за Коледа. За търговците това означава по-високи печалби или т.нар. „черни цифри в оборота“, които наред с пълните улици с хора, облечени в тъмни дрехи, са допринесли за наименованието „черен петък“ или „Black Friday“.

 

Дарител вместо „ловец на отстъпки“

Днес милиони потребители по целия свят трескаво следят офертите на големите търговски вериги. За да насърчат повече хора да пазаруват, търговците предлагат големи отстъпки, достъпни само в този ден. Последна тенденция и алтернатива на консуматорския дух на Black Friday обаче, е световни брандове да застават зад идеята, че Коледа е преди всичко време да даряваме. Ето защо и dm ще дарят 3% от дневния си оборот за едно добро дело.

 

Заедно да направим добро – коя е избраната кауза?

Тази година събраните на 25.11. средства ще бъдат дарени на SOS Детски селища в полза на Звено „Майка и бебе“. 

Събраните през 2021 г. и 2020 г. от Giving Friday средства също отидоха в полза на дейността на SOS Детски селища в полза на Звено „Майка и бебе“.

В края на м. януари 2020 успешно завърши социалната кампания на dm България и SOS Детски селища в подкрепа на българските деца „Дари любов с babylove”, която стартира на 01.09.2019. В рамките на пет месеца при всяка покупка на пелени, гащички и протектори за матрак от dm марката babylove, 0,30 лв. отиваха за дарение на SOS Детски селища. Така общата сума на дарението се равнява на 10 000 лв. и е изцяло в полза на Звено „Майка и бебе“ в Габрово, което подкрепя млади майки и бременни жени, предоставяйки им временно настаняване.

 

За Звено „Майка и Бебе“ към SOS Детски селища България

SOS звено „Майка и бебе” предоставя временно настаняване до 6 месеца на бременни жени и майки в риск да изоставят децата си, насърчава родителската привързаност, подпомага младите майки чрез социално, психологическо и юридическо консултиране и подкрепа. Обща цел на програмата е предотвратяване на изоставянето и настаняването в институция на децата от 0 до 3 години и да ги предпази от ситуации, застрашаващи сигурността, здравето и развитието им до шест месеца.