SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Еньовден

28/06/2019 – Повече от петнадесет години във Велико Търново посрещат Еньовден и лятното слънцестоене на култовата Самоводска чаршия с ритуален венец от билки, с хора и веселие. Тази година там отидоха и осем деца от SOS Центъра ни за обществена подкрепа заедно със своя педагог Лили.

Откритият урок за децата започна с познати и непознати имена на билки, с въпросите коя билка какво лекува. Имаше деца, които познават лайката и шипката, с които бабите им правят чай за гърло. Имаше и такива, които нищо не знаеха за никоя билка и никоя болка. Имаше деца, които се изненадаха, че билките са растения, а не пакетчета от аптеката. Всички обаче се престрашиха да минат под билковия венец за здраве и благоденствие, а Левент и Анко минаха няколко пъти, хванали здраво своята госпожа Лили –  тъй им поръчали бабите. После се спряха пред дървените фигури, пред кукерските маски, пред дюкянчета и разбира се, тръгнаха с дървени саби и захарни петлета – също като едни бъдещи здрави момци!

Дали децата запомниха, че трябва да обръщаме внимание на билките, да ги пазим и да ги събираме за чай е въпрос, който в заниманията на Лятното училище в центъра ще проговарят. За тях ще остане емоцията, преживяването и чакането да се сбъднат желанията, които се пошушват на минаване под еньовденския венец!