SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Еко-академия в Узана

22/08/2023 – Средата на месец август – лято е, топло е и затова решихме да отидем в планината. И по-точно в местност Узана. В поредно събитие на нашата Еко-академия взеха участие петнадесет деца, които подкрепяме чрез SOS Консултативния ни център в Трявна, както и деца от приемните ни семейства в Трявна.

Деца, приемни родители и служители на Консултативния център и Дирекция Природен парк Българка почистиха района на местността Узана в близост до хижа „Импулс“, където сгушено между дърветата се намира място за отдих сред природата. Лакирани бяха дървените елементи по съоръжението. Събраните отпадъци се сортираха разделно и се изхвърлиха на определени за целта пунктове.

Да се грижим за природата, за местата, където живеем като ги опазваме и поддържаме чисто, бе една от целите на Еко-академията. Да събираме отпадъците разделно, да пестим природните ресурси, да обичаме природата – това бе темата в днешния ни ден.

А тя стана още по-интересна, когато специалистите от Природен Парк Българка показаха нагледно „мравуняк“ и защитени от закона мравки. Разказаха интересни факти за трудолюбивите насекоми и изнесоха беседа на тема „В света на мравките – видове, значението им за гората и природата, хабитат“.

И когато си удовлетворен от добре свършената работа, макар и леко изморен, но си в центъра на България, в планинска местност, разбира се, че разходката по екопътеката с невероятна гледка е незабравима.

Така завърши един ден, изпълнен с много приятни емоции, в приятелска компания и с усещане, че природата е по-чиста и още по-красива. 

X