SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Децата за Добро и Добро за Децата

 

15/02/2021 – От февруари 2021 г. стартира мини-програмата на SOS Центъра ни за обществена подкрепа във В. Търново  „Децата за Добро и Добро за Децата“. Като част от превантивните дейности за подкрепа на деца и семейства в общността, SOS екипът е планирал работа в малка детска градина, близо до В.Търново и в един сборен клас на основното училище в градчето Килифарево. Идеята е да се подкрепят развиването на нови  умения и  модели  на поведение при 35 деца.

И ето, първите групови работи с децата по темата “Пътни знаци на доброто поведение“, вече са факт. При малчуганите от ДГ „Смехурко“ психолозите влязоха със забавните плюшени помощници – кравата Тъжнук и жабата Грациела. При децата в училище – с пълна торба дезинфектанти.

Преди всички правила и приказки за доброто, децата научиха кой е Херман Гмайнер и какво означава SOS Kinderdorf, какво е да търсиш пътеки към доброто с шепа ориз.

Доколкото успяха всички се включиха в дискусията за доброто поведение и добрите деца. Смяха се с Тъжнук и Грациела, не искаха занятията да свършват.

Предстоят забавни моменти и учене през игра по темите за толерантност и различие, конфликти и територията на моето тяло. Дръзката идея на психолозите Мария Кьосева и Полина Христова е завършване със социален театър или карнавал на добрите герои. Каквото и да е, ще бъде подчинено на търсения резултат: “Тук, в нашата градина, вече сме ДОБРА дружина”.

X