SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Деца и възрастни – заедно за правата на децата

22/05/2024 – На 17-ти май в София се проведе финалната сесия от обученията на връстници по Проект „Заедно“. Още в края на април в обучение, обхванало 18 деца и младежи на възраст 12-18 г. от SOS Семейни домове София и Преходни жилища Горна Баня, децата и младежите научиха по много интересен начин повече за своите права и най-вече за правото си на участие в процеса на вземане на решения с обществено значение. Обученията бяха водени от техните връстници-обучители: Мария, Жоро и Георги, които с подкрепата на Катерина Лазова – Съветник детско и младежко участие, представяха темите, поставяха задачите в малки групи и организираха цялата група в занимателни тонизиращи игри. В края на въпросното обучение децата участници изготвиха своите послания към възрастните.

На заключителната среща от обучението бяха поканени и взеха участие: заместник кметът на Община Овча купел Дарина Лучанска, Националният директор на SOS Детски селища България – Валерия Георгиева, Председателят на Управителния съвет на Сдружението – Веселин Комитов, Екатерина Христова – Директор Програма „SOS Детско селище София-Перник-Дрен, колеги от екипа на Преходни жилища Горна Баня и Фондация Конкордия. Специален гост на събитието беше и Първата дама на Исландия – г-жа Елиза Рийд, която като посланик на добра воля на SOS Детски селища Исландия отправи приветствие към децата и призова да бъдат активни и успешни в реализирането на своите стремежи.

Именно пред тях децата и младежите представиха своите послания, с нужните аргументи и уточнения на допълнително зададените въпроси от страна на възрастните. А посланията на младежите бяха свързани с училището, което според тях трябва да е по-атрактивно и интересно, как те виждат подобряването на  градската среда в столицата и подобряването на средата и материалната база на резидентните услуги за деца.

Възрастните изслушаха посланията на децата, дадоха своята обратна връзка и ясен знак, че ще вземат предвид техния глас сериозно и отговорно. Изразиха още и своето задоволство от работата на децата и младежите и тяхната активна позиция.