SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Ден на розовата фланелка

23/02/2022 – Сдружение SOS Детски селища България и днес отбелязва   Световния ден за борба срещу тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“. Психолозите от SOS Центъра ни за подкрепа във В. Търново – Мария, Полина и Иванина днес влязоха в основното училище на градчето Килифарево. За малките ученици от трети клас са подготвени розови картонени предници на тениски, розови панделки, с които да „облекат и завържат“ тениските , както и много преживявания.

Повечето от третокасниците научават сега историята на този специален ден, роден през  2007 година в Канада, когато деветокласниците Дейвид Шепърд и Травис Прайс защитават свой съученик, облечен в розово поло от нападките на другите деца. Дейвид и Травис купуват и раздават на съучениците си 50 розови тениски , обличат ги и остават с тях в училище, за да символизират своята позиция  против тормоза над съученици.

Малките деца  в Килифарево изписват днес своите ШЕСТ ВАЖНИ ДУМИ против тормоза и облечени в розово са вече мотивирани да дадат на всяко дете в училищния коридор и стаи специален бадж с розова тениска и надпис НЕ НА ТОРМОЗА.

Общностната работа за развиване на капацитет, нова позиция и нови умения   стартираме с идеята, че само заедно можем да бъдем знак STOP на тормоза и училищната агресия сред деца.