SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Ден на детето в SOS Центъра ни за обществена подкрепа във Велико Търново


19/11/2021 – 20 ноември е обявен за Световен ден на детето през декември 1954 г. от ООН и ЮНЕСКО. На 20 ноември 1989 г. Общото събрание на ООН приема Конвенцията за правата на детето, подписана от лидерите на 54 държави.

И защото утре за втора поредна година посрещаме този празник в пандемия, в изолация за голяма част от училищата, защото в Сдружение SOS Детски селища България приемаме значението на детството и необходимостта децата да имат гарантиращи тяхното развитие права, в SOS Центъра ни за обществена подкрепа във Велико Търново отбелязваме деня различно.

Ние искаме децата да развиват своето мнение, да познават правата и задълженията си. Подготвихме за всяко дете в Центъра адаптирани цветни карти с правата на децата, малък подарък – игра и разбира се въпрос – задачка: кои свои права познавате, кои свои задължения изпълнявате.

Мобилният екип социални работници минават днес и през Велико Търново, Водолей, Балван, Леденик, Церова кория, Килифарево и поздравяват  децата. Тийнейджърите ни вчера бяха изненадани, обикновено им напомнят задължения и отговорности,  които са позабравили. Припомнихме  Конвенцията и правото им да растат, да учат, да бъдат чути и да развиват пълния си потенциал.

За нас ще остане изработеното с техните отговори табло, защото пътят към извоюването, признаването и запазването на детските права винаги е труден и неравен, но всяка крачка си струва!

X