SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Баба Марта подранила

20/02/2023 – Баба Марта бързала, мартенички вързала: Баба Марта дойде и в SOS Консултативния ни център (ЦОП) във Велико Търново, чрез сръчните ръце на децата и на социалните работници Янка, Надя и Зори. Докато усукваха червени и бели конци и ги превръщаха в Пижо и Пенда, децата слушаха с интерес и любопитство историята за мартеничката. Най-разпространената легенда, възпята в много народни песни и предания, разказва историята за Кубратовата дъщеря Хуба и гълъба, който пренесъл бяло-червен конец на Аспарух. А някои от тях за пръв път чуха и легендата за мърцишора – подобно на мартеницата, украшение от бели и червени конци, което жените носят в Румъния и Молдова.

Освен за мартеници, децата се хвалиха кой колко шестици има в училище. Изработиха по една мартеничка за всеки член от семейството си, за екипа на SOS Консултатичния ни център, както и за гаджетата си.

В края на работилницата, децата бяха толкова въодушевени, че едно от тях предложи да правят мартеници поне до 10 часа вечерта.