SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Азербайджан поема по пътя на приемната грижа

20/09/2022 – В седмицата 12 – 16 септември 2022 година колеги от Азербайджан бяха на посещение в България. Посещението бе свързано с обмен на опит по прилагането на приемна грижа като алтернатива на извеждането на деца вън от родното семейство. Колегите от SOS Детски селища Азербайджан Фидума Хюсеинова – председател на Управителния съвет, Закир Султанов – национален директор, Фидан Абдулаева – програмен директро и Джавид Шакмалиев – директор на дирекция в Министерството на труда и социалната защита проведоха поредица от срещи, организирани от SOS Детски селища България.

В УНИЦЕФ България Дани Колева и Десислава Енчева представиха работата на организацията, свързана със застъпничеството пред българското правителство за развитието на грижата.

Надя Клисурска, заместник-министър на Министерството на труда и социалната политика и екипът й запознаха азербайджанските колеги с развитието на социалната услуга в България и с перспективите, свързани със Закона за социалните услуги.

Продължителна и много полезна бе срещата с колегите от SOS Център по приемна грижа София и част от Областния екип по приемна грижа София. Две SOS приемни майки разказаха за ежедневните трудности и успехи на семействата и децата, настанени в тях.

Срещата с отдел Развитие на програми на сдружение SOS Детски селища България бе с фокус обучителните програми, нормативната база и научените уроци от прилагането на социалната услуга вече повече от десетилетие.

Александър Миланов от Националната асоциация по приемна грижа запозна колегите с вижданията, разбиранията и емоциите на приемните родители в България и с развитието на асоциацията, в която членуват над 800 приемни семейства.

Росица Димитрова от Община Велико Търново разказа за болките и трудностите, за успехите и възходите на приемната грижа в областта и за 106, настанени в приемни семейства, деца в областта.

В две работни групи в SOS Детско селище Трявна обсъдихме конкретни аспекти от преминаването на SOS-семействата към SOS приемна грижа и подпомагането им от екипа на SOS Консултативния център Трявна.

Искрено се надяваме, че споделеният опит, предоставените документи и материали, честните и открити срещи ще помогнат на колегите от Азербайджан да имат силен старт на приемната грижа в страната си.

Успех, колеги!

 

Мариян Дянков

Директор Развитие на програми, SOS Детски селища България