SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

30 години SOS Детско селище Трявна – Окрилени от обичта

 

26/06/2023 – На 23 юни SOS Детско селище Трявна отбеляза Международния ден на SOS детските селища с много приятели, емоции, усмивки, семейни игри и, разбира се, слънце – добър знак за изпълнението на SOS мисията – „Всяко дете да има семейство и расте в среда на любов, уважение и сигурност“. Събитието мина под мотото „30 години SOS Детско селище Трявна – Окрилени от обичта“, защото тази година детското селище има юбилей и става на 30 години.

Сред официалните гости на събитието бяха г-н Веселин Комитов, Председател на УС на Сдружение SOS Детски селища България, г-жа Росица Димитрова, Директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ във Велико Търново, г-жа Невена Минева, Заместник – кмет на Габрово, в чийто ресор са социалните дейности. На събитието присъстваха директори на училища и детски градини в Габрово, Трявна и Велико Търново, корпоративни партньори на организацията, както и множество семейства с децата си, дошли, за да се включат в семейните игри „Мама, татко и аз“.

След приветствени слова от страна на г-н Иван Христофоров, Директор на SOS Детско селище Трявна и официалните гости последва и семейното състезание, защото всички бяхме като едно голямо семейство – двойка възрастен и дете!

Всяка двойка премина през шест пункта/секции, като на всеки пункт имаше конкретни задачи, които да се изпълнят.

Секция ПЪЗЕЛ – задачата беше да се подреди правилно пъзела;

Секция КУЛИНАРИЯ – детето в двойка трябваше да приготви зеленчуков сандвич, а възрастният да го хапне;

Секция ШАПКА – детето и възрастният трябваше да направят шапка от нестандартни материали;

Секция МАКАРОНЕНИ ИЗДЕЛИЯ – детето и възрастният си приготвиха един на друг бижу – гривна или гердан от цветни макарони;

Секция ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ – и детето, и възрастният бяха с вързани ръце и трябваше да пренесат вода от пълен в празен съд с лъжица;

Секция ВКАРАЙ КОШ – детето с помощта на възрастния успешно трябваше да вкара минимум три коша с наличните топки, без значение дали възрастния ще е вдигнал детето на ръце, ще го е качил на рамене, ще е направил столче с ръцете си.

Допълнително за всички имаше приготвена „Летяща библиотека“ – на въже бяха закачени въпроси под формата на забавна викторина, която всеки се опита да реши.

Излишно е да ви описваме смеха, емоциите, настроението. В този ден всички бяха окрилени от обичта, която се е настанила и вече 30 години живее в SOS Детско селище Трявна.